Interjú

Aki segít megérteni a csillagok üzenetét

Beszélgetés Romhányi Borbála karmaasztrológussal

Találkozások. Életünk előrevivői, sorsunk katalizátorai. Rajtuk keresztül tanulunk, általuk fejlődünk. Az igazán jelentős találkozások kijelölik életutunk irányát. De az ember legfontosabb és egyben legnehezebb találkozása mégis az, amikor önmaga rejtélyével találja szemben magát. Amikor bevilágítunk lelkünk legeldugottabb, sötét zugaiba is. Egy jó asztrológus az ilyen ritka találkozásra ad lehetőséget.

Hogy került a kapcsolatba az ezotériával, az asztrológiával?

Húsz éve, a rendszerváltás idején kezdődött. Akkor indult Magyarországon a természetgyógyászat, bejöttek az első ezoterikus könyvek, és éppen akkor lett beteg a fiam is. Az ő betegsége indított el ezen az úton. Kamaszkorában kezdődtek immunrendszeri és ízületi problémái.

Az orvosok nem tudtak segíteni?

Annyit mondtak, hogy majd kinövi. De mivel elég rossz állapotban volt, úgy gondoltam, hogy nem fogok évekig várni, hogy jobban legyen. Olvasni kezdtem a természetgyógyászattal foglalkozó könyveket, hogy segíteni tudjak rajta. Először a gyógynövényeket tanulmányoztam, aztán talpmasszázzsal, energiákkal foglalkoztam. Különféle tanfolyamokat végeztem.

És sikerült eredményt elérni?

Igen, a gyerekem meggyógyult, és akkor úgy éreztem, hogy nemcsak családtagoknak, barátoknak kellene tanácsokat adni, hanem ez lehetne hivatásom.

Ekkor már asztrológiával is foglalkozott?

Először csak kineziológival, de tíz éve már az asztrológia módszereit is használom. Hat évnyi tanulás után. Amikor jöttek a kineziológia páciensek, megbeszéltük a horoszkópjukat is. Így állt össze lassan az egész. Pszichológiai tanulmányokra soha nem is gondolt?

Nem. Számomra az asztrológia az, ami által kerek egésszé állnak össze a dolgok. Ami megadja a kulcsot annak megértéséhez, hogy egy ember életében mi miért történik. Az asztrológiai képletből gyakran ránézésre megállapíthatók olyan rejtett problémák, amelyek mondjuk egy pszichológussal folytatott munka során esetleg sokkal hosszbb idő után kerülnek felszínre. Azt viszont kevésnek találom, hogy a horoszkóp elemzése alapján próbáljak tanácsokat adni. Ez az általános gyakorlat, de tapasztalatom szerint a páciensek legtöbbje ezeket a tanácsokat nem fogadja meg. Meghallgatják, aztán nem történik semmi. Számomra a horoszkóp kiindulási alap, amit aztán terápiával kapcsolok össze: a problémákat nem elég megtalálni, kezelni is kell őket.

Ön a kineziológiát is használja, ami szintén segíthet a problémák feltárásában, majd a megoldásukban is. Mi ez a módszer pontosan?

Amerikában kezdték el vizsgálni az izom- és az agyműködés összefüggését. Amikor az embert stresszhatás éri, bizonyos izmai összehúzódnak. Izomteszteléssel meg lehet állapítani, hogy mikor milyen stressz ért valakit. A ki nem élt, le nem vezetett, stressz okozta feszültségnek nyoma marad az izmokban. Ezek később betegségekhez vezethetnek: a negatív élmény tárolódik a tudatalattiban, és ha az ember újra hasonló helyzetbe kerül, ez aktiválódik. Úgy működik, mint egy téves számítógépprogram. Például mikor eleve úgy közelítek egy helyzethez, hogy engem itt vissza fognak utasítani. És mindez azért, mert a tudatalattimban ott az emléke egy hasonló esetnek a múltból, mikor valóban visszautasítottak. Ezért fel kell oldani a blokkot, a törölni a téves programot. De ehhez meg kell találni a rossz élményt, ami elindította azt.

Tehát jelenbeli problémáinkat lehet, hogy egy rég elfelejtett rossz élmény okozza valahonnan a kisgyermekkorból vagy még régebbről?

Sokminden már a magzati korban rögzül. És ha az ember már végignézte az egész életet, de a probléma még mindig nem oldódott fel, akkor az valószínűleg egy előző életbe nyúlik vissza. Az ok nélküli szorongásokkal, fóbiákkal például gyakran ez a helyzet.

És mi van, ha a páciens nem hisz a reinkarnációban?

Terapeutaként nekem el kell fogadnom a páciens hitrendszerét. Ha ő nem hisz a lélekvándorlásban, akkor nem vizsgálunk előző életeket. A feszültségek oldására van sok olyan technika, amit így is lehet alkalmazni. De olyan is előfordul, hogy egy páciens eleinte nem hisz az ilyesmiben, de a terápia során aztán olyan élmények érik, olyasmit tapasztal, érzékel, aminek hatására megváltoztatja ezt az álláspontját. A horoszkópok elemzésekor nemcsak a személyiségjegyeket lehet feltárni, hanem várható eseményeket is meg lehet mondani előre, nem?

Igen, de én nem használom ezt a módszert, mert úgy gondolom, hogy ezzel átvenném az irányítást a páciens élete felett. Ha valaki azt szeretné tudni, hogy mikor jön a nagy ő, akkor meg tudom mondani, hogy például ebben az évben biztos nem, vagy hogy jövő április környékén járjon nyitott szemmel, de konkrétumokat nem jó mondani, mert ezzel beprogramozom a páciens tudatalattiját. Negatív dolgot egyáltalán nem szabad mondani, mert az aztán önbeteljesítő jóslatként hat, de pozitívat se érdemes.

Miért nem?

Volt nálam valaki, akinek egy jós „megígérte”, hogy x éven belül jönni fog a nagy szerelem, férjhez megy, lesz két gyereke. Aztán eltelt jónéhány év, és se férj, se gyerek. Az illető csak ült a babérjain és passzívan várta, hogy a beígért dolgok majd jönnek, ahelyett, hogy megoldotta volna azokat a problémáit, amik miatt nem tudott megérkezni az életébe a várva-várt szerelem. Mert az rajtunk is múlik, hogy mi fog történni velünk, nekünk is tenni kell érte. Ezért értelmetlen jósolni, mert a dolgok attól függnek, hogy mi mit döntünk, mit csinálunk egy adott helyzetben.

De a horoszkópban benne vannak bizonyos előre „rögzített” események.

Az ember szabad akarattal rendelkezik. Folymatosan hozunk döntéseket. A horoszkópban a feladat van benne. Amit vagy csinálunk, vagy nem. Ha nem, akkor időnként kapunk egy-egy pofont az élettől, ami lehet például egy betegség. A tudatalattinkban ott van a feladatunk, tehát azt a bizonyos pofont, mi magunk vonzzuk magunkhoz, hogy az a feladatunk felé tereljen minket.

Ha a horoszkópban benne van a feladat, az is benne van, hogy mennyi időnk van a teljesítésére? Tehát a halálunk időpontja.

Születésünk előtt mi magunk készítjük el az élettervünket, amit a horoszkóp is mutatni fog. Azt, hogy mikor halunk meg, a felettes énünk dönti el. Van az eredeti élettervünk, és benne az, hogy aszerint mikor halunk meg. Csakhogy lehetséges, hogy mi nem az élettervnek megfelelően élünk, hanem valami egész mást csinálunk. Ha már nagyon mást csinálunk, mint amit kellene, lehet, hogy a felettes énünk úgy dönt, hogy ki kell szállnunk. Vannak ilyen kiszállási pontok. Vagy kapunk még egy esélyt például egy betegség formájában. Gyakran hallani olyat, hogy egy baleset vagy egy súlyos betegség után valakinek teljes fordulatot vesz az élete. Végre veszi az adást, elgondolkodik az életéről és megérti, hogy változtatnia kell.

Volt olyan páciense, akinek a problémáját nem sikerült megoldani?

A problémákat általában sikerül megoldani. De ez nem úgy zajlik, hogy hirtelen csoda történik: a terápia kemény munkát igényel mindkét részről. Nekem is gyűrkőznöm kell, de a páciensnek is akarni kell változni, változtatni. Aki végigjár egy kezeléssorozatot, az szép fokozatosan alakul, szép lassan változni kezd. Sokszor van úgy, hogy valaki jön egy bizonyos betegséggel, problémával, aztán a kezelések során nemcsak azzal az adott kérdéssel foglalkozunk, hanem tágabb értelemben vizsgálódunk. Megnézzük a horoszkópot, és ez aztán ad egyfajta rálátást a páciens egész életére. Tényleg többen vannak, akik a gyógyulási folyamat végére tisztába jöttek önmagukal és megtalálták helyüket a világban.

Szabó Helga